Brak produktów
Podane ceny są cenami brutto
Błyskawiczny Shin Ramyun Makaron Stir Fry 131 g Nongshim
Zupka błyskawiczna Seafood Ramyun Owoce Morza Koreańska 125 g Nongshim
Bulion Baza do zupy Ramen Tonkotsu 440 ml Ita-San
Bulion Baza do zupy Ramen Shoyu 440 ml Ita-San
Ostatnio przeglądane
NASI PARTNERZY
5904730935517
Nowy produkt
Chwilowy brak towaru
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Zestaw do Matchy Haru z Matchą Tradycyjną
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
Tradycyjny pięcioczęściowy zestaw do przygotowywania herbaty matcha. Doskonały prezent dla miłośników Japonii i adeptów drogi herbaty „chado.” W skład zestawu wchodzą następujące elementy:
1 - MOYA MATCHA TRADYCYJNA 30 g
Najwyższej jakości organiczna herbata matcha z pierwszego i drugiego zbioru. Matcha tradycyjna charakteryzuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką.
2 - MATCHAWAN HARU
Matchawan Haru został wykonany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wykonanego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją.
Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to również zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. chasenem). Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 C.
Matchawan Haru powstał w specjalnie limitowanej serii KOOE dla MOYA wykonanej przez krakowskie studio ceramiki KOOE, którego wyroby charakteryzują się nie tylko pięknymi formami ale też wyjątkową wytrzymałością ze względu na wypał w wysokiej temperaturze.
Pojemność : 400 ml
Wysokość: 6 cm
Średnica: 10,5 cm
Kraj pochodzenia: Polska
Naczynie można zmywać w zmywarce
3 - BAMBUSOWA MIOTEŁKA CHASEN
Tradycyjna japońska miotełka do spieniania herbaty matcha. Miotełka wykonana jest z jednego kawałka bambusa, gdzie precyzyjne nacięcia i odpowiednie wiązanie bawełnianą nicią tworzy delikatne wąsy, które poprzez odpowiednie uformowanie tworzą jaspisową piankę w trakcie ubijania matchy. Za pomocą chasena wykonujemy w miseczce ruchy przypominające literę W lub M. Pozwala to dobrze połączyć matchę z wodą tworząc zawiesinę, a na powierzchni herbaty powinien pojawić się kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest możliwe dzięki elastycznym bambusowym szczecinkom miotełki chasen. Szczecinki te w ich dolnej części są delikatnie wygięte, a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.
Długość mieszadełka: 11 cm
4 - PODSTAWKA POD CHASEN
Podstawka pod chasen to nie tylko piękny element tradycyjnego japońskiego zestawu matchy do ceremonii herbacianej. To praktyczne narzędzie, które pomaga utrzymać delikatne wąsy chasenu w idealnym kształcie zapewniając mu długowieczność. Podstawka wykonana jest z czarnej, lśniącej porcelany.
5 - ŁYŻECZKA CHASHAKU
Chashaku to łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Oryginalnie wykonana jest z drewna bambusowego. Wykorzystywana w tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej do nabierania sproszkowanej herbaty. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty a używanie łyżeczki chashaku przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.
Długość łyżeczki: 18 cm
Czym różni się matcha od zwykłej zielonej herbaty?
Pijąc matchę, spożywamy całe liście zielonej herbaty Tencha, dzięki czemu dostarczamy organizmowi wszystkie zawarte w herbacie składniki odżywcze (aminokwasy, minerały, witaminy błonnik i antyoksydanty). W przypadku zwykłego naparu herbacianego do organizmu trafia tylko 10-20% tych składników (w zależności od rodzaju herbaty) ponieważ większość z nich nie jest rozpuszczalna. To jest podstawowa różnica pomiędzy matchą, a wszystkimi innymi herbatami.
Matcha jest zieloną herbatą w najczystszej formie. Przy uprawach matchy wykorzystuje się techniki zacieniania liści: plantacje krzewów przeznaczonych do proszkowania, przykryte są bambusowymi matami. Ta technika skutkuje zwiększoną zawartością chlorofilu w zbiorach. Po zebraniu, liście są parowane i suszone, zanim trafią do tradycyjnych, kamiennych młynów. Uzyskany drobny proszek o średnicy pyłku kwiatowego jest szczelnie pakowany, aby uniknąć kontaktu ze światłem, co może przyczynić się do utraty wyjątkowych właściwości tej herbaty.
Matcha to bardzo silny antyoksydant, bogate źródło katechin, EGCG – 10 filiżanek w jednej czarce, uspakaja i relaksuje, poprawia pamięć i koncentrację, podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość, pomaga spalić zbędne kalorie, doskonale oczyszcza, wzmacnia układ immunologiczny oraz obniża poziom złego cholesterolu.
Przygotowanie: Rozpuść pół do 1 łyżeczki matchy w 200 ml gorącej wody o temperaturze 80 °C, odczekaj 10 minut po zagotowaniu wody i dokładnie wymieszaj. Do mieszania najlepiej nadaje się bambusowy chasen lub ręczny spieniacz do mleka. Matcha codzienna doskonale sprawdza się również jako dodatek do potraw, wypieków, smoothie.
22,50 zł
26,45 zł
22,50 zł
32,29 zł
17,50 zł
13,90 zł
13,90 zł
9,90 zł
49,00 zł
47,00 zł
33,00 zł
16,00 zł
59,00 zł
8,90 zł
21,50 zł
39,50 zł
17,62 zł
13,50 zł
17,90 zł
10,46 zł
28,17 zł
17,50 zł
17,50 zł
17,50 zł
36,90 zł
17,50 zł
12,90 zł
27,50 zł
18,90 zł
24,90 zł
Sposoby dostawy | Nazwa kuriera | Czas dostawy | Koszt |
---|---|---|---|
Paczkomat InPost 24/7 - przelew | Przybliżony czas dostawy 2 dni | 11,99 zł | |
Kurier DPD - przelew | Przybliżony czas dostawy 24 h | 15,99 zł | |
Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław | PN - PT: 12:00 - 19:00, SOB: 11:00 - 14:00 | Darmowa! |
* Dla zakupów powyżej 300,00 zł darmowa dostawa !