Nowe produkty

INFORMACJE

Ostatnio przeglądane

Zobacz nasze Aukcje

Zielona herbata Sencha 100 g

5908216250347

Nowy produkt

Dostępna ilość - ostatnie sztuki
Dostępna ilość - ostatnie sztuki

19,90 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Napar i smak herbaty

Smak i aromat China Milky Oolong Premium w pełni oddają nazwę tej herbaty. Doskonały smak i aromat zachwycą entuzjastycznych koneserów herbaty, a także początkujących smakoszy. Napar ma bladożółty kolor, pozostawiając na języku ślad owocu posypanego śmietaną. Oczywiście rozpoznasz w nim również relaksującą świeżość herbaty.

Pochodzenie herbaty

Oolong urodził się w Chinach. Nic w tym dziwnego- najlepsze pół-sfermentowane herbaty pochodzą ze wschodniej i środkowej części kontynentu euroazjatyckiego. Gdy o nie poprosisz, wybierz ich bardziej typową, tutejszą nazwę Wu Long. Tłumaczy się to jako "czarny smok", co może mieć dwa powody. Pierwsza to legenda o herbacie, najdorodniejszym krzaku, który pokazał dużego czarnego węża. Możliwe też, że nazwa wywodzi się z kształtu liści herbaty- typowo zawiniętym, które z wyglądu mogą przypominać chińskiego smoka.

Herbata półzielona lub półsfermentowana produkowana jest głównie w prowincji Fujian od czasów dynastii Tang (618-907). Jej produkcja nie jest prosta i nie można powiedzieć, że wszystkie chińskie Oolongy mają ten sam profil smakowy. Zakres fermentacji wynosi od 8 do 70 procent.

Przetwarzanie liści herbaty jest zwykle opisane w 7 do 10 etapach. Najpierw trzeba pozwolić, aby herbata spadła, odparowując wilgoć na powierzchni liści i zmniejszając ich trawiasty smak (w przypadku mlecznego Oolonga, pośredniego etapu - maczanie herbat w esencji). Następnie herbata jest wstrząśnięta, co poprawia utlenianie enzymów, usuwa gorycz i równoważy smak. Kwiatowe i owocowe odcienie rozwijają się w herbacie. Tak zwany naturalny proces Kill-Green lub Fixing zatrzymuje się poprzez podgrzanie płatków na gorącej patelni. Konieczne jest również formowanie, suszenie i podgrzewanie herbaty na węglu drzewnym.

W rezultacie herbata nie jest zielona ani czarna. Dlatego nazywana jest półzieloną.

Przygotowanie herbaty

 80-90 °C

 5 minut

 1 łyżeczka na 150 - 200 ml

Sposób przygotowania

  1. Oolong zalać wodą w temperaturze 80-90 °C w stosunku 1 łyżeczka na 150-200 ml.
  2. Do herbaty w imbryku dodać 1 łyżeczkę więcej.
  3. Czas ekstrakcji 5 minut (przykryty kubek), a następnie odcedzić.

Herbata Milky Oolong prawie całkowicie produkowana jest ręcznie.

Listki herbaty zaraz po zwiędnięciu są ogrzewane a następnie zatrzymywany jest proces utleniania za pomocą pary wodnej i mleka. Zaraz po tym są one zwijane i suszone ręcznie.

Piękna, łagodna i aromatyczna kompozycja, która zyskuje wielu fanów na całym świecie.

Herbata ta idealnie nadaje się do wielokrotnego zaparzenia.

 

Składniki: 100 % herbata milky oolong

Opakowanie: 100 g

Kraj pochodzenia: Chiny

Opinie

Napisz opinię

Zielona herbata Sencha 100 g

Zielona herbata Sencha 100 g

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Wysyłka

Sposoby dostawy Nazwa kuriera Czas dostawy Koszt
Paczkomat InPost 24/7 - przelew Paczkomat InPost 24/7 - przelew Przybliżony czas dostawy 2 dni 11,99 zł
Kurier DPD - przelew Kurier DPD - przelew Przybliżony czas dostawy 24 h 15,99 zł
Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław PN - PT: 12:00 - 19:00, SOB: 11:00 - 14:00 Darmowa!

* Dla zakupów powyżej 300,00 zł darmowa dostawa !