Nowe produkty

INFORMACJE

Ostatnio przeglądane

Zobacz nasze Aukcje

Nóż kuchenny Suncraft Senzo Classic Sashimi 210 mm

4971884051715

Nowy produkt

Nóż kuchenny Suncraft Senzo Classic Sashimi 210 mm

Więcej szczegółów

Dostępna ilość - ostatnie sztuki
Dostępna ilość - ostatnie sztuki

699,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Nóż kuchenny Suncraft Senzo Classic Sashimi 210 mm

Ten nóż posiada smukłe, dość długie i niebywale ostre ostrze. Używa się go podczas przygotowywania sushi i sashimi, krojenia cienkich plastrów oraz filetowania niektórych gatunków ryb. Jednostronne zaostrzenie pozwala precyzyjnie wykrawać estetyczne plastry, które łatwo odchodzą od noża. Nóż Sashimi wymusza na kucharzu technikę krojenia – powinno się nim ciąć tylko w jedną stronę, do siebie. Dzięki temu na powierzchni krojonego produktu nie zostają zygzakowate ślady, a przekrój plastra jest perfekcyjny, niezmiażdżony i nieposzarpany.

Przeznaczenie:

  • plastrowanie
  • krojenie
  • filetowanie

Bogata w produkty linia SENZO CLASSIC łączy w sobie najlepsze cechy wschodniej i zachodniej filozofii wytwórstwa noży. Zachodnie w większości są kształty i przeznaczenie noży, wschodnie z kolei są rzemiosło i design. W serii znajdują się noże o odmiennych ostrzach i zróżnicowanej wadze, czego wymaga się od narzędzi kuchennych w kręgu kultury zachodniej. Prosty, ale wyrafinowany design linii SENZO CLASSIC pozostaje w duchu japoński.

Ostrza noży SENZO CLASSIC wykonuje się z 33-warstwowej nierdzewnej tzw. stali damasceńskiej* wzmocnionej rdzeniem ze stali VG-10**. Kompozycja ta jest niezwykle trwała, a samo ostrze odporne na proces niszczenia i tępienia. Na zbliżeniu widać delikatny, falowany wzór, który przywodzi na myśl miecze samurajskie.

Noże SENZO CLASSIC cechuje bardzo wyrafinowana konstrukcja. Na powierzchni uchwytu wykonanego z tzw. Pakkawood*** w kolorze czarnym nie ma nitów, co czyni je niezwykle eleganckim. Czerwony pierścień u nasady ostrza przyciąga wzrok, a młotkowanie ostrza „Tsuchime” nie tylko efektownie wygląda – sprawia również, iż krojone produkty nie przywierają do noża i łatwo ześlizgują się z ostrza.

*Stal damasceńska – współczesna tzw. stal damasceńska składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. W efekcie na powierzchni noża powstaje efekt „falowania”.

**Stal VG-10 ten rodzaj stali uznany został za jeden z najlepszych do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC 60. Dzięki temu wyprodukowane z niego noże są nieprawdopodobnie ostre oraz bardzo odporne na ścieranie.

***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.

Dane techniczne:

Ostrze - 33 warstwowa stal, rdzeń VG-10

Twardość - 60 HRC +/- 1

Długość całkowita - 345 mm

Długość ostrza - 210 mm

Rękojeść - Black Pakkawood z czerwonym pierścieniem

Waga - ok. 170 g

Opinie

Napisz opinię

Nóż kuchenny Suncraft Senzo Classic Sashimi 210 mm

Nóż kuchenny Suncraft Senzo Classic Sashimi 210 mm

Nóż kuchenny Suncraft Senzo Classic Sashimi 210 mm

12 innych produktów w tej samej kategorii:

Wysyłka

Sposoby dostawy Nazwa kuriera Czas dostawy Koszt
Paczkomat InPost 24/7 - przelew Paczkomat InPost 24/7 - przelew Przybliżony czas dostawy 2 dni Darmowa!
Kurier DPD - przelew Kurier DPD - przelew Przybliżony czas dostawy 24 h Darmowa!
Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław PN - PT: 12:00 - 19:00, SOB: 11:00 - 14:00 Darmowa!

* Dla zakupów powyżej 300,00 zł darmowa dostawa !