Nowe produkty

INFORMACJE

Ostatnio przeglądane

Zobacz nasze Aukcje

Młody Zielony Jackfriut Youn Green Thai Pride 540 g Wasabi Sushi Shop Wrocław Sklep Orientalny Zobacz większe

Jackfruit młody zielony Thai Pride 540 g

8853662008974

Nowy produkt

Chwilowy brak towaru

Dostępna ilość - brak
Dostępna ilość - brak

8,90 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

Jackfruit to jedyny w swoim rodzaju owoc tropikalny, rozpoznawalny ze względu na niepowtarzalny kształt i wielkość. Obecnie rośnie głównie w tropikalnym i subtropikalnym klimacie. Owoce jackfruita można spotkać więc w różnych częściach Indii, w Tajlandii, Malezji, w Nepalu, Sri Lance oraz Brazylii. To także narodowy owoc Bangladeszu.

Jackfruit jest uważany za największy owoc drzewny na świecie, o średniej wadze od 3,5 kg do 10 kg. Zewnętrzna część jackfruita nie jest jadalna, ale miąższ i nasiona owocu nadają się do spożycia. Skóra jackfruita pokryta jest charakterystycznymi kolcami, jednak nie są one kłujące, a w trakcie dojrzewania owocu stają się całkowicie miękkie.

Jackfruit ma słodki smak oraz bardzo wyczuwalny i przyjemny owocowy zapach. Dojrzałe owoce jackfruita smakują niczym mango lub brzoskwinia. Wnętrze owocu zawiera pomarańczowo-żółty miąższ. Podzielony jest on na części, które kształtem przypominają "żarówki". Miąższ otacza gładkie i owalne, jasnobrązowe nasiona.

Chociaż jackfruit jest owocem, jego wnętrze przypomina konsystencję kurczaka lub wieprzowiny. Dodatkowo składniki jackfruita są podobne do tych zawartych w mięsie. Dlatego niedojrzały owoc jackfruita często używany jest przez wegetarian, jako jego substytut.

Świeże owoce jackfruita są źródłem białka, cynku, magnezu, manganu, potasu, wapnia i żelaza. Magnez i żelazo pomagają w poprawie jakości snu. Ten pierwiastek zapobiega również anemii, która jest jedną z głównych przyczyn bezsenności.

Potas jest natomiast ważnym składnikiem płynu wewnątrzkomórkowego oraz pomaga kontrolować częstotliwość rytmu serca i ciśnienie krwi. Dzięki temu obniżone zostaje ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zaburzeń sercowo-naczyniowych.

Błonnik pokarmowy zawarty w owocach jackfruita pomaga chronić błonę śluzową okrężnicy poprzez eliminowanie rakotwórczych substancji z jelita grubego. Jackfruit przyczynia też się do polepszenia pracy układu pokarmowego. Słodki owoc nie powoduje bólu brzucha, jedzony nawet w dużych ilościach, a co więcej, ułatwia wypróżnianie się.

Jackfruit jest bogaty w witaminy oraz wolny od tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Świeże owoce jackfriut zawierają znaczące ilości witaminy A i flawonoidy, takie jak beta-karoten, ksantyna, luteina i beta-kryptoksantyna. Związki te działają na organizm przeciwutleniająco.

Witamina A jest także niezbędna do utrzymania integralności błony śluzowej i skóry. Stwierdzono, że spożywanie naturalnych owoców bogatych w witaminę A, chroni przed rakiem jamy ustnej i płuc. W końcu, dzięki jedzeniu owoców jackfruita, witamina A wpływa na poprawę wzroku oraz zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.

Jackfruit jest jednym z niewielu owoców bogatych w witaminę B complex. Jackfruit zawiera wybitne ilości witaminy B6 (pirydoksyny), ryboflawiny oraz kwasu foliowego. Jest też bogatym źródłem fenoli, niacyny i tiaminy. Te dwa ostatnie składniki leczą zmęczenie, stres i pomagają przy osłabionych mięśniach.

100 g miąższu jackfruita dostarcza tylko 95 kalorii. "Żarówki" zawarte w owocu zawierają cukry proste, takie jak fruktoza i sacharoza, które po spożyciu wyzwalają pozytywną energię i natychmiastowo ożywiają ciało.

Jackfruit może być spożywany na surowo, jako samodzielny deser, ale może być też dodawany do lodów, puddingu i sałatek owocowych. Kawałki jackfruita zmieszane ze startym kokosem, miodem oraz plasterkami bananów to jeden z najsmaczniejszych smakołyków powszechnie podawanych na uroczystościach w południowej części Indii.

Wiele osób nie czeka, aż owoce dojrzeją, lecz przygotowują je, gdy są jeszcze stosunkowo małe, niedojrzałe i chrupiące. Jackruit nie jest wówczas tak słodki i ma bardziej mięsistą konsystencję. W Indiach taki owoc dodaje się do pikantnych potraw, takich jak curry oraz do zup i gulaszów.

W Australii sugeruje się serwowanie sosu zrobionego z jackfruita, który podaje się do jagnięciny. Niektórzy marynują też jeszcze niedojrzałe owoce. Jackfruit można również wykorzystać do przygotowywania pasztecików, zapiekanek, kompotów owocowych, dżemów i galaretek.

Nasiona jackfriuta, które zawierają dużo białka, mogą być obierane i gotowane jak w przypadku ziaren roślin strączkowych. W Południowo- Wschodniej Azji są one suszone i mielone na mąkę, którą później wykorzystuje się do pieczenia.

Waga: 540 g

Opinie

Napisz opinię

Jackfruit młody zielony Thai Pride 540 g

Jackfruit młody zielony Thai Pride 540 g

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Wysyłka

Sposoby dostawy Nazwa kuriera Czas dostawy Koszt
Paczkomat InPost 24/7 - przelew Paczkomat InPost 24/7 - przelew Przybliżony czas dostawy 2 dni 11,99 zł
Kurier DPD - przelew Kurier DPD - przelew Przybliżony czas dostawy 24 h 15,99 zł
Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław PN - PT: 12:00 - 19:00, SOB: 11:00 - 14:00 Darmowa!

* Dla zakupów powyżej 300,00 zł darmowa dostawa !