Nowe produkty

INFORMACJE

Ostatnio przeglądane

Zobacz nasze Aukcje

Nóż Masahiro MSC Santoku 165 mm

4978857010519

Nowy produkt

Nóż kuchenny Masahiro MSC Santoku 165 mm

Więcej szczegółów

Dostępna ilość - ostatnie sztuki
Dostępna ilość - ostatnie sztuki

269,00 zł brutto

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

INFORMACJE O PRODUKCIE

Santoku to tradycyjny japoński nóż, który często jest określany odpowiednikiem zachodniego noża szefa kuchni. Japońska nazwa tego bardzo popularnego noża oznacza "trzy zalety" czy też "trzy cnoty". Nawiązuje to do faktu, iż nóż ten, którego charakterystyczny wygląd przypominający połączenie noża szefa kuchni z tasakiem bardzo dobrze nadaje się do krojenia w plastry, kostkę i siekania.
 

Masahiro MSC to noże pomyślane o użytkownikach domowych. Nie znajdziemy tutaj wielu specjalistycznych noży o przeróżnych kształtach. Znajdziemy za to niezbędne i najczęściej wykorzystywane noże do pracy w domowej kuchni: nóż szefa kuchni, santoku oraz mały nóż uniwersalny. W ofercie jest również tradycyjny japoński nóż do krojenia warzyw - nakiri.
 

Stal MBS-26, która została użyta do produkcji noży z tej serii, jest wyjątkowym stopem węgla (0,85-1,00%), chromu (13-15%) oraz molibdenu, manganu i wanadu. Materiał ten zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości specjalnej obróbce cieplnej. Sekret trójstopniowego procesu składającego się z hartowania, chłodzenia w bardzo niskiej temperaturze oraz odpuszczania aż do osiągnięcia twardości 58-59HRC znany jest tylko właścicielowi firmy - rodzinie Hattori. Otrzymana w ten sposób stal pozwala się zaostrzyć do niespotykanego poziomu ostrości a utrzymywanie dużej agresywności krawędzi tnącej przez bardzo długi okres czasu jest cechą charakterystyczną noży Masahiro, uznaną przez użytkowników na całym świecie. MBS-26 należy do grupy tzw. stali nierdzewnych, nie reaguje w kontakcie z kwaśnymi produktami zamianą koloru czy zapachu. Utrzymanie noży z tego stopu w nienagannym połyskującym stanie nie stanowi żadnego problemu. Wystarcza zwykłe mycie w letniej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Należy tylko pamiętać aby po myciu wytrzeć nóż do sucha.


Rękojeść wykonana z drewna pakkawood została perfekcyjnie wyprofilowana i wykończona sprawiając, że trzymany nóż wydaję się być naturalnym przedłużeniem ręki a praca staje się łatwa i bardzo przyjemna.


Przydatne informacje:

  • Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów (z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
  • Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

TYP STALI: MBS-26
HRC: 58-59
MATERIAŁ RĘKOJEŚCI:  drewno pakkawood
SPOSÓB OSTRZENIA: dwustronny, asymetryczny 80/20
WYMIARY:
DŁUGOŚĆ CAŁKOWITA (A): 287 mm
DŁUGOŚĆ OSTRZA (B): 166 mm
SZEROKOŚĆ (C): 48 mm
GRUBOŚĆ (D): 1.8 mm
WAGA: 113 g

Opinie

Napisz opinię

Nóż Masahiro MSC Santoku 165 mm

Nóż Masahiro MSC Santoku 165 mm

Nóż kuchenny Masahiro MSC Santoku 165 mm

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Wysyłka

Sposoby dostawy Nazwa kuriera Czas dostawy Koszt
InPost 24/7 InPost 24/7 Paczkomaty 24/7 - przelew. Przybliżony czas dostawy 2 dni 11,99 zł
InPost 24/7 - COD InPost 24/7 - COD Paczkomaty 24/7 - pobranie. Przybliżony czas dostawy 2 dni 16,99 zł
DPD DPD Kurier DPD - przelew. Przybliżony czas dostawy 24 h 15,99 zł
DPD - COD DPD - COD Kurier DPD - pobranie. Przybliżony czas dostawy 24 h 18,99 zł
Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław Odbiór osobisty Sklep Wasabi - ul. Swojczycka 82, Wrocław PN - PT: 12:00 - 19:00, SOB: 11:00 - 14:00 Darmowa!
Transport Wasabi Sushi Shop Transport Wasabi Sushi Shop Transport Wasabi Sushi Shop na terenie Wrocławia. Przybliżony czas dostawy 3 h 50,00 zł

* Dla zakupów powyżej 300,00 zł darmowa dostawa !